Tijdelijke huisvesting Wijchen

Plaats

Wijchen

Status

Opgeleverd

Opdrachtgever

Gemeente Wijchen

Soort project

Nieuwbouw land – tijdelijke huisvesting

Architect

SACON Architecten

In Wijchen hebben we tijdelijke huisvesting voor vluchtelingen gerealiseerd. In minder dan een jaar tijd hebben we een appartementencomplex neergezet met maar liefst 81 tijdelijke woningen. Deze korte realisatietijd hebben we te danken aan prefab unitbouw.

Van Grasveld tot appartementencomplex

Het project in Wijchen begon met het bouwrijp maken van de locatie. Hier stond nog niets, dus alle voorzieningen moesten nog aangelegd worden. In februari 2023 zijn we begonnen met heien en een maand later werd het beton voor de fundering gestort. In april werden de eerste prefab units op hun plek gehesen.

Als alle units op hun plek staan kan er begonnen worden met de afwerking. De gevels van het gebouw zijn voorzien van houten gevelbekleding en aluminium luifelelementen. Rondom de woningen zijn bordessen gemaakt. Daarna volgden o.a. de binnentuin en de fietsenstalling en werden binnen de puntjes op de i gezet. Zederik Bouw heeft het gehele project gebouwd inclusief het bouw en woonrijp maken. De tijdelijke woningen zijn turn-key opgeleverd.

Vormgeving

Het gebouw heeft de vorm van een vierkant met in het midden een gezamenlijke binnentuin. Door de houten gevelbekleding is niet meer terug te zien dat het gebouw bestaat uit modulaire units. De units zijn ook van binnen mooi afgewerkt met een nette badkamer en keuken. Er zijn duurzame maatregelen genomen zoals zonnepanelen en het gebouw voldoet aan de BENG Eisen.

Unitbouw voor tijdelijke huisvesting

Units zijn perfect voor tijdelijke bebouwing. In tegenstelling tot een traditioneel huis zijn units modulair. Dat wil zeggen dat het gebouw relatief makkelijk uit elkaar gehaald kan worden. De units zouden gezien kunnen worden als legoblokken, die op een andere plek weer gebruikt kunnen worden.

Opvang Oekraïners Wijchen

De gemeente Wijchen helpt vluchtelingen uit Oekraïne door middel van tijdelijke huisvesting. Dit kon op het grasveld aan de Oude Klapstraat. Het terrein is een ontwikkellocatie voor de herontwikkeling van de westflank van het centrum, maar dit zal nog jaren duren. In deze jaren kan het terrein prima gebruikt worden voor tijdelijke woningen. Het plan van de gemeente Wijchen is om de tijdelijke woningen de komende twee jaar in te zetten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en daarna te gebruiken voor starters.